Για την Ιστορία

Ιστορία στην Καλλιέργεια

Από τον 14ο αιώνα υπάρχουν αναφορές ενώ εδώ και 200 χρόνια γίνεται συστηματική καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών κερασιού με κυριότερα τα γνωστά σε όλους : Κεράσια Εδεσσας - Κεράσια Βοδενών. Το παλιό όνομα της πόλης της Έδεσσας ήταν Βοδενά που σημαίνει πόλη των νερών.

Η παραγωγή κερασιού στην περιοχή αποτελεί το 40%-45% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Οι οικισμοί στους οποίους καλλιεργούνται τα κεράσια είναι : Άγρας, Αγ. Φωτεινή, Βρυτά, Καρυδιά, Κερασιά, Κλησοχώρι, Καισαριανά, Λύκοι, Μαργαρίτα, Μεσημέρι, Νησί, Πλατάνη, Προάστιο, Ριζάρι, Σάμαρι, Σωτήρα, Φλαμουριά και στην περιοχή της Βεγορίτιδας στην Άρνισσα, τον Αγιο Αθανάσιο, τα Ξανθόγεια, την Παναγίτσα, την Ζέρβη και την Περαία. Επίσης γευστικά κεράσια παράγονται και σε άλλες περιοχές της Πέλλας της περιοχή Ορμας-Λουτρακίου & την περιοχή Αρχαγγέλου.

Το κτήμα ...

Το κτήμα είναι ... Ιδεολογία, όπως μας εξομολογούνται οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εδώ βρίσκεις την ησυχία σου και εδώ χαίρεσαι τους καρπούς της φύσης.

Η ησυχία αναταράσσεται ελαφρώς όταν οι απανταχού φίλοι μας αποφασίσουν να μας επισκεφθούν. Καφές και παγωμένο νεράκι για να αρχίσει η κουβέντα ... Ξενάγηση στις ποικιλίες και τα δέντρα στο κτήμα. Τα παιδιά παίζουν με το χώμα στο κήπο, ενώ η γιαγιά μαζεύει το κρεμμυδάκι για την μεσημεριανή σαλάτα. Ολα απο το κτήμα ... Φρέσκα και Λαχταριστά.

Η μέρα περνά γρήγορα, γιατί μετά το κουβεντολόϊ αρχίζει το μάζεμα του κερασιού. Αργά, αργά τα χέρια γρήγορα εξοικειώνονται. Τα κεράσια είναι ευαίσθητα και μαζεύονται με το κοτσανάκι που τα διατηρεί φρέσκα. Τα περισσότερα θα πάρουν το δρόμο για το μανάβικο ή τον συνεταιρισμό, κάποια όμως είναι ιδιαίτερα και θα ...

Το Όραμα

.. και θα ... πάνε στους φίλους των αγροτών. Όπως μας εξομολογούνται οι ίδιοι, υπάρχουν κάποιες κερασιές ξερικές και τα κεράσια αντέχουν πολύ καιρό είναι και πιο τραγανά. Εκεί χρησιμοποιούνται μόνο βοηθητικά, όχι τοξικά, και ... κοπριά από τις γειτονικές στάνες.

Το δέντρο θέλει συνεχή περιποίηση, κλάδεμα στην ώρα του, μάζεμα τα αγριόχορτα γύρω, γύρω και αν είμαστε τυχεροί η ανθοφορία θα φέρει τον καρπό. Οσοι καρποί είναι αδύναμοι θα πέσουν κάτω μόνοι τους και τότε οι άλλοι θα μεγαλώσουν και θα είναι γευστικοί. Η γευσιγνωσία είναι καθημερινή ώστε κάθε κλαδί να μαζευτεί την ώρα που πρέπει. Να ‘σασταν, λέει, από μια γωνιά και να γευόσασταν τους καρπούς αυτής της γης. Αυτό είναι, να η ΙΔΕΑ!

Θα μαζεύουμε τα καλύτερα κεράσια σήμερα, θα τα συσκευάζουμε και θα τα στέλνουμε την ίδια μέρα ... Με courier. Με φωτό, τον τύπο και στοιχεία για τα κεράσια, το τηλέφωνό μας, για να πείτε για την η ιδέα, αν θέλετε να μας επισκεφθείτε και οτιδήποτε άλλο.

Συμφέρει; Ναι. Σε εσάς που ξέρετε τι τρώτε και σε εμάς μιας η αξία για την ποιότητα είναι απόλυτη προσιτή. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, στείλτε SMS και θα σας πούμε πότε θα μαζέψουμε και πότε θα σας τα στείλουμε ... Τα τραγανά κερασάκια. Έτσι απλά! Εσείς ορίστε το μέρος που θα τα παραλάβετε. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς και η courier (Πληρωμή με αντικαταβολή ή μέσω τραπέζης)

Τα καλύτερα Κεράσια είναι ...

Σημειώστε ότι στέλνουμε μόνο περιορισμένες ποσότητες για κατανάλωση στο σπίτι και βέβαια όσο υπάρχει διαθεσιμότητα. Κατά βάση δουλεύουμε με προπαραγγελίες και εξυπηρετούμε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θέλουν το καλύτερο για τους πελάτες τους.

Και να ξέρετε θα τρώτε Κεράσια Βοδενών, Κεράσια Έδεσσας